Stedsutvikling gjennom bygningsvern utfort av kvinner!
head

Ingers gamle yttervegger – innendørs

I ny spisesal med 300 år gamle yttervegger,- inne, dekker Inger Marie Gillerhaugen (35) bordene med hjemmevevde duker skapt av mor og kollega Oliv Fredlund. Høyt oppe i lia, langt inne i skogen og med en magisk utsikt over Torpebygdene er det liv laga for servering av god tradisjonsmat og overnatting med historisk særpreg.

Inger Marie Gillerhaugen (35) vokste opp med foreldrenes drift av gården Ullsaker på den nedsiden av vegen og Ullsaker pensjonat i bakken ovenfor. Bare 22 år gammel så den driftige ungjenta mulighetene og tok over drifta av de rundt 300 år gamle bygningene som huset pensjonatet. Fire år senere, fra 2003, har Ullsaker gjestegård vært hennes arbeidsplass på fulltid, samtidig som hun har satset tungt for å tilrettelegge for moderne drift. Men det er de gamle husene som har satt premissene.

Gjenbruk og ull

De første gjesten fra hovedstaden som skrev seg inn på Ullsaker pensjonat på 1930-tallet, hadde neppe tenkt seg at gamle ytterveggene skulle bli lune innervegger. Tømmerveggene står i dag, preget av vær og vind, inne i den nye spisesalen fra 2005. Der tømmeret var for dårlig til å brukes, er veggen dekorert med skifer. Salen kranses inn av vinduer med en panaramautsikt over beiter, skog, fjell og Ullsjøen. Den nye verandaen er bygget opp med hon og tømmerstokker hvor barken er beholdt, slik at du nesten kan nyte kaffen i Torpebygdenes store skoger. Inger Marie Gillerhaugen (35) hadde selv ideen til hvordan tilbygget kunne framheve både den gamle bygningen og utsikten. Lokale snekkere med erfaring fra gamle hus hjalp til med gjennomføringen. Til og med isoleringen av veggene i salen har hun ordnet opp i.
– I overgangen til det nye tilbygget blåste det kaldt gjennom de gamle tømmerveggene. Jeg la ullfeller i sprekkene og nå er det tett og varmt, forklarer Inger.

Hjemmevevd

Den magiske utsikten fra Ullsaker Gjestegård i Vest-Torpa rammes inn av gardiner med gammelt sukkerbitmønster. Veggene er dekorert med tradisjonsrike tepper i. Vakre og særegne duker legges på bordene når gjestene kommer. Alle tekstilene er vevd av Oliv Fredlund, mor til Inger og viktig kollega i drifta av gjestegården. I over 25 år har Oliv sin sans for gamle ting, restaurering og dekor satt sitt preg på Ullsaker Gjestegård. I gamlesalen og i stabburet har Oliv brukt varmelampe og skrapt fram forbløffende fargesterk dekormaling fra en annen tid.

Sommergjester

Inger bruker de gamle omgivelsen for å skape et særegent reisemål. På stabburet ligger gamle gjenstander klare til gjettekonkurranser etter fisketur,- eller øksekasting. Baren i gjestegården er preget av det gamle vegskiltet fra 1930-tallet som tidligere stod nede i bygda. Den gamle grua gir peiskos. I gamlesalen oppe forteller tømmervegger som før var dekket av plater nå om et hus som er over 300 år gammelt. Stabburet har fått nytt tak av malmfuru. Bak bratte trapper som tidligere førte til spekesalen med skinker og pølser, er drifta nå utvidet med 9 sengeplasser, nytt bad, trimrom og sauna. Det gamle pensjonatet har tre rom med sju senger og felles bad. I den nye spisesalen er det nå plass til 60 middagsgjester, og er serveringen enkel, kan 100 glade gjester finne seg en stol. Sist helg trakk viltaften med innleid kokk fullt hus.

Om Inger Marie Gillerhaugen (35)

Næringsdrivende med Ullsaker Gjestegård
Gift, to barn.

Kommentarer er stengt.