Stedsutvikling gjennom bygningsvern utfort av kvinner!
head

Kvinne – drøm og skap

Her har vi samlet linker til inspirasjon og nytte. Både for å beholde egne drømmer - eller for å tro på realisering av ditt eget prosjekt.


Vi ønsker Bloggere velkommen til kjerringvern.no

Vis og inspirer oss med ditt prosjekt. Her kan du få plass til å oppdatere nettverksmedlemmene om framdrift og erfaringer.

post img

Bente skriver om Elses nye bok – Vern og Virke!

Else ” Sprossa” Rønnevig, med ny bok , utgitt høst 2013. VERN OG VIRKE hus og tradisjoner. Bente Stadsvoll har skrevet bokomtale for kjerringvern.no. Denne boka, Vern og Virke forteller om gjenoppbyggingen av Bjørkeheimstølen. Den har en fyldig gjennomgang av syv forskjellige restaureringsprinsipper i alt fra overflate behandling,  til tekking med never og torv. Gamle teknikker er grundig dokumentert i boka, og her kan man følge prosessen steg for steg.  Den gir mange gode råd, gir inspirasjon og engasjement til vern og restaurering av gamle hus.   Les bokomtalen her.

post img

Nationen skriver om Kjærringvern

Les artikkelen fra mandag 9. desember. Flott omtale! LES PDF AV NATIONEN s 8 og 9

post img

Fagtur til Gamle Trehus og Villa Heiberg på Hamar 28.11.13

Fagtur til Gamle Trehus og Villa Heiberg på Hamar 28.11.13

Neste nettverkstreff blir fagturen til Hamar og bygningsdelbutikken Gamle Trehus. Ikke minst får vi besøke Villa Heiberg, og se restaureringen som er gjort. Avreise er kl. 16.30 fra Landsbyen Næringshage på Dokka, eller direkte oppmøte kl. 18 på Gamle Trehus (Sverdrupsgt.1). www.gamletrehus.no . Bli med på en trivelig «adventstur»! 

– Redaksjonsgruppa har vært innledere både hos Byggeskikksenteret i Flekkefjord 26.9, og på Kvinneseminaret på Røros 24.-25.10. Begge steder fikk vi tilbakemeldinger på at nettverksarbeidet er meningsfylt og aktuelt – responsen var stor, og givende og inspirerende for vår del også! Tenk om vi kan få søsternettverk i hele Norge!

Nettverkspost 4, 2013

 

post img

Åpent bygningsvernkurs på Dokka

Da er det snart klart for samling 2, Bygningsvern Oppland. Tid/sted: Mandag 18. november 2013, kl. 09.00, Randsfjordmuseene avd. Lands Museum, Villavegen 45, Dokka. Kontaktperson Oppland Fylkeskommune: Tore Røbergshagen, tlf. 481 01 357 Kontaktpersoner HiST: Embret Sandbakken, tlf.  988 46 333, Elin T. Leer, tlf. 73 55 89 28. Link til program

post img

Kurs i smiing

Velkomne til kurs i smiing på Løken i Volbu! Kurset går over 6 kveldar og tek til i veke 47. Det vil gå to kurs parallelt, eit for ungdomar og eit for vaksne. Båe kursa er eigna for dei som ikkje har kunnskapar i smiing frå før! Oppstart: Tysdag 19. november (for ungdomar) kl 17.00 til kl 20.00 Torsdag 21.november (for vaksne), kl 19.00 til kl 22.00. Mer informajon om kurs i smiing

post img

Pasjon for norsk tapet

Jeg føler at jeg slipper «babyen» min nå, sier Else Rønnevig. Rundt kjøkkenbordet hjemme hos tapetekspert Jon Brænne, malerikonservator ved Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU ), sitter hun sammen med den nybakte eieren av tapetkolleksjonen «Norsk Arv», Torill Sogn Haug. De er spente og forventningsfulle.

LES MER: http://www.magasinet-norskehjem.no/norsk-arv-far-ny-eier/

tapet

Nettside om byggeskikk, ombygging og varsomhet

Nå er det en ny nettside lansert om hus, byggeskikk, ombygging og varsomhet:
 www.varsomt.org
Nettstedet inneholder den interaktive kategorien «du velger«, der det er opp til brukeren å bestemme hvordan et hus skal tas vare på.
Ved hjelp av filmer med kommentarer fra et meningsforum skal brukeren avgjøre hvordan huset skal se ut etter oppussingen.
På nettsiden er det kunnskapsdel som visualiserer ulike tiårsperioder med sine stiluttrykk og brukeren kan utforske det 19. århundres trender.
Det finnes også eksempler på hus fra 1890- til 1990-tallet med sine typiske karakterdrag.

post img

«Kvinner med tæl» 12. september

Neste samling  12.september har tittelen «Kvinner med tæl». Det blir kåseri om «Skogsarbeiderkona – Husmor, Håndarbeider og Fjøsleder», og friluftskino om seks historiske kvinner i Land. Samlingen arrangeres i forbindelse med Kulturminnedagen, i samarbeid med Lands Museum. Friluftskinoen på Lands Museum fra kl. 19-21. Enkel servering. Inngang kr. 50,-.
Link til program «Kvinner med tæl»

tæl

SEMINAR: Bygningsarv og matkultur

Norsk Fjellmuseum i Lom, fredag 27. september kl. 10.00 – 16.30, med befaring til Skjåk, lørdag kl. 09.00 – 12.00.

I Breidablikk 27. og 28. september ser vi nærmere på hvordan matkultur og byggeskikk følger hverandre i fortid og nåtid. Denne dagen spør vi: Hvordan kan bygningsvern kobles til formidlingen av lokale mat- og drikkekultur?

For program og invitasjon, se http://www.disenkolonial.no/userfiles/files/270913%20Breidablikk%20program.pdf

Bindende påmelding til seminaret skjer til sjur.harby@disenkolonial.no eller på tlf. 488 97 714 innen mandag 16. september.

Mat

Fortidsminneforeningens kvinneseminar, på Røros

Bli med på kvinneseminaret Fortidsminneforeningen arrangerer 24.-25. oktober 2013. Sted: Røros. Kjerringvern er med i programmet. Dette er et inspirasjons- og nettverksseminar for kvinnelige bygningsvernere. Klikk på link for program og påmelding. PROGRAM 

PÅMELDINGSINFORMASJON

image002

Tekkekurs på Valdres Folkemuseum 27. juni

Håndeverkere og huseiere inviteres til kurs om tekking av tak.

Kurset starter på kvelden 27. juni og varer til 30. juni.

Påmedling til Odd Arne Rudi odd.arne.rudi@valdres.museum.no , eller på 97 68 90 65

Les mer om tekkekurs her

tekking

Nettverkstreff søndag 2. juni

Neste nettverkstreff blir fellestur til Gardsetra på Østsinniåsen søndag 2.juni. Sammen med DNT følger vi den gamle setervegen til fots fram til setra. Turen tar det meste av dagen, ta derfor med mat og drikke – og godt fottøy! For mer detaljer om turen kan turleder Kari Løken Kalsnes kontaktes.

Oppmøte kl. 10.30 ved Østsinni kirke

post img

Kurs om bevaring av ein «Raud låve»

Bli med på kurs i tilstandsvurdering, oppmåling og teikning av akkurat ein av desse låvane som kan bli borte! På dette kurset får du til og med betalt for å vera med! Kurset varer ei uke, frå 3. juni. Påmelding innan 29. mai. Les meir i kursinformasjonen som ligg HER!
For meir informasjon og påmelding, kontakt
Bygningsvernrådgjevar ved Valdresmusea as, Odd Arne Rudi
97 68 90 65 eller odd.arne.rudi@valdres.museum.no

raud lave

Kjerringvern i Norsk Kulturarv

Kjerringvern fikk flott omtale i aprilnummeret av  magasinet til Norsk Kulturarv. Hjemmesiden kulturarv.no er flott inspirasjon.

Link til  artikkelen fra Kulturarven nr. 63, april 2013

post img

Seminar om soppskader

Seminar om soppskader i bygningar

Valdres Folkemuseum, 23. og 24. mai 2013

Les programmet her

post img

Norsk Kulturminnefond skriver om Kjerringvern

I forbindelse Norsk Kulturminnefonds 10 års jubileum ble ei ny bok fra fondet presentert. Boka er en artikkelsamling skrevet av flere forfattere. En av artiklene tar for seg vårt arbeide med nettverket Kjerringvern. Link til artikkelen ligger her

post img

Redd en seter!

Eierene av denne gamle bygningen håper å komme i kontakt med noen som kunne tenke seg å sette i stand bygningen, mot å få ha den på åremål. Kanskje er du den rette?

BILDER OG MER INFORMASJON OM SETER

SETER TIL REDDING

Bevaringsverdige bakgårder

Bakgårdene forteller en lokalhistorie og næringshistorie for utviklingen av det gamle Dokka, med småindustri og næringsvirksomhet i bakgårdsbebyggelsen, med handelsvirksomhet i hovedhusenes 1. etasje, og med bolig i 2. etasje.

Les Bygningsvernrådgiver Dag Lindbråtens uttalese i forbindelse med søknad om riving av bakgård på Dokka.

 

post img

Seminar om stedsutvikling

«Ny tømmertransport på Valdresbanen» Landsbyen Dokka
fredag 25. januar. Bedriftsfrokost fra kl. 0800. Seminar fra klokka 10.00.

Program seminar

post img

Landsbykonferansen 15. februar, 2013

Velkommen til nasjonal konferanse for Landsbyutvikling. Landsbyen som møteplass og verdiskaper.

15. februar kl. 0900-1530 – Nerlauslåven på Lands Museum, Landsbyen Dokka

Invitasjon til Landsbykonferansen 2013

post img

10-års rapport fra kulturminnefondet

Last ned rapporten for kulturminnefondets første 10 år: Kulturminnefondets bidrag sikrer mangfold – eksempler til inspirasjon

kulturminnefondets rapport

post img

BYGG OG BEVAR

http://www.byggogbevar.no/
Bygg og Bevar er et nettsted driftet av et samarbeid mellom Byggenæringens Landsforening og Miljøverndepartementet.
På Bygg og Bevar kan bedrifter som har kompetanse på, og dokumentert erfaring med, tradisjonelle byggemetoder, materialbruk eller produkter, markedsføre seg. Registeret vil vise beskrivelser av bedriftens samlede faglige kompetanse og vise referanseprosjekter.

post img

KVINNOVASJON

http://kvinnovasjon.no/
Kvinnovasjon er SIVA sin satsing på kvinnelige gründere, som gir deg nettverk, kompetanse og inspirasjon til å lykkes.

post img

NORSKE HJEM

http://www.gamlehushageroginterior.no/
I magasinet «Norske hjem med sjarm og særpreg» kan du lese om levende hjem med en historie, norsk byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder. Samspillet mellom våre moderne liv og de gamle bygningene. Alt dette som gjør gamle hus så spennende!

post img

OPPLAND FYLKE – KULTURARV

http://www.oppland.no/Fag-og-tjenester/Kulturarv/
Fagenhet for kulturarv har som hovedarbeidsoppgaver forvaltning av nasjonalt og regionalt verneverdige kulturminner i fylket. Vi fordeler tilskudd til fredete bygninger og anlegg fra Riksantikvaren, fylkeskommunale midler til verneverdige bygninger og tilskudd til museer i fylket.

post img

NORSK KULTURARV

http://www.kulturarv.no/
Norsk Kulturarv er ein ideell stiftelse som har som formål å bidra til vern av kulturarven gjennom berekraftig bruk. Stiftelsen har som motto: Vern gjennom bruk

post img

NORGES BYGDEKVINNELAG

http://www.bygdekvinnelaget.no/
Bygdekvinnelaget er en pådriver for levende bygder. Vi er opptatt av sosiale tiltak i bygdene, og er forkjemper for kvinners økonomiske og sosiale rettigheter. Bygdekvinnelagets visjon, en moderne møteplass, bidrar til positivitet i bygdene våre.

post img

DISTRIKTSSENTERET

http://www.distriktssenteret.no/index.html
Kompetansesenteret for distriktsutvikling. Distriktssenteret er eit kompetansesenter som skal støtte kommunar, regionar og andre som set i verk tiltak for å skape lokal samfunnsutvikling og bulyst. Vi skal mellom anna gjere det lettare å dele erfaringar og lære av kvarandre.

post img

RANDSFJORDMUSEENE – BYGNINGSVERN

http://www.randsfjordmuseene.no/bygningsvern.htm
Randsfjordmuseenes satsningsområder er bla. rådgivningstjeneste for publikum, kommuner og andre innenfor fagfeltene naturhistorie og bygningsvern.

post img

STEDSUTVIKLING.NO

http://www.regjeringen.no/nb/sub/stedsutvikling.html?id=520595
Denne nettportalen har som mål å spre idéer, kunnskap og erfaring om stedsutvikling til fylkeskommunale og kommunale medarbeidere, og alle andre, som arbeider med å skape attraktive og miljøvennlige byer og tettsteder.

post img

HUSFLIDSLAGET

http://www.husflid.no/
Norges Husflidslag er en kultur- og interesseorganisasjon som er ledende aktør innen kulturvern, handlingsbåren kunnskap og næringshusflid. Vi er medlem av Studieforbundet kultur og tradisjon. 55.000 studietimer i husflid
gjennomføres per år, de fleste i regi av lokallagene.

post img

LANDSBYEN NÆRINGSHAGE

http://landsbyen-nh.no/
Næringshagen skal: Bidra til nyskaping og etableringer, samt vektlegge trebasert virksomhet, reiseliv og arbeidsplasser for ungdom og kvinner.

post img

NORDRE LAND KOMMUNE

http://www.nordre-land.kommune.no/
Nordre Land Kommune i Oppland er vertskapskommune for prosjektet «Kjerringvern».

post img