Stedsutvikling gjennom bygningsvern utfort av kvinner!
head


Forfatterens toppetasje

Forfatter Linn T. Sunne (40) har skrivestua i en andre etasje som står godt planta på bakken. Den råtne første etasjen på tømmerbygningen fikk ikke bli med på flyttelasset når huset skulle settes opp igjen på tunet til eiendommen Aurevoll i Østsinni.

NORDRE LAND: Ved første øyekast ser husene på eiendommen Aurevoll i Østsinni i Nordre Land ut som de minst har stått der siden tippoldemors tid. Hovedbygning, inntun og uttun med gamle vakre tømmerbygninger ligger stille i en åpning i skogen. Men sannheten er at tunet er knapt 12 år gammelt, selv om den eldste bygningen er fra 1790. Tomme tømmerbygninger med slitengrå vegger, stille vinduer og rustne låser har har funnet hverandre i voksen alder og fått nytt liv på eiendommen til Linn T. Sunne og ektemannen Ove Røbergshagen. Høsten 2011 ble inntunet komplett med skrivestue,- en etterlengtet arbeidsplass for fembarnsmorens forfatterskap.

Matskap

– Ah,- jeg er veldig glad i å spise, tror jeg liker mat bedre enn mange andre! Linn T. Sunne innvier kjøkkenet i skrivestua under intervjuet. For første gang har hun dekket opp med nystekte baguetter og wienerbrød på det lille kjøkkenbordet. Kopper og skåler er hentet fra et flott gammeldags matskap. Med brede brune dører og skuffer ser det ut som det har stått i huset i hundrevis av år. Kald juice har plassen sin i kjøleskuffen bak en blå front fra kjøkkeninnredningen. En praktisk detalj som understreker hvordan moderne funksjoner glir rett inn de gamle omgivelsene. Vannbåren varme i gulvet gjør rommet lunt samtidig som de gamle tømmerveggene ikke skjemmes av moderne panelovner.

Utleie

Skuvesenga står klar med dyner og puter i et annet kjøkkenhjørne. Tidligere var sengeplass på kjøkkenet ganske vanlig. Og for en moderne forfatter er en dagseng praktisk,- både for tankespinn og til overnattingsgjester. En av planene med huset er at andre forfattere også kan leie seg inn for å finne ro og inspirasjon til skriveøkter i skogen på Aurevoll. Et moderne bad skjuler seg bak en av de gamle dørene som er satt inn i huset. Men det er ikke bare med tanke på selvhjulpne gjester skrivestua har fått et stort moderne kjøkken. En titt på bokhyllene i selve skrivestua forteller at Linn T. Sunne må være veldig glad i å lage mat. Blant veggene fylt med romaner, barnebøker og faglitteratur, handler uvanlig mange meter om kjøkkenets gleder, særlig baking. Og ja, forfatteren innrømmer at hun baker mye og ofte.

Lesehems

En av motivasjonen for å lage skrivestua på tunet var å få plass til bokhyller.
– Jeg lengta etter å ha bøkene rindt meg når jeg skulle skrive, forteller forfatteren. Men legger leende til at jammen står det igjen flere kasser med bøker som ikke fikk plass nå heller. Loftet har blitt til en hems for lesing. En forsegjort gammel stige gjør lesekroken litt privat. For selv om trinnene er god å gå i, blir hemsen mer utilgjengelig uten en fast trapp. Stigen dukket opp i et tidligere bygningsprosjekt, stabburet på gården. Dører fra andre gamle hus er med på understreke kjærligheten for gamle materialer og stil. Peis og pipe er nymurt. Inngangsdøra er også selvsagt ny.
– Det var jo ikke dør ut i andre etasje, ler Linn T. Sunne. Men i skrivestua er likevel det aller meste av materialene originale. De fleste vinduene, bjelker og panel, til og med gardinstengene har funnet den samme plassen som før huset ble revet.

Resirkulering

Skrivestua til Linn T. Sunne var opprinnelig en toestasjes kårbolig fra en gård på Østsinni. Bygningen er fra starten av 1800-tallet. Ekteparet hadde visst om huset en stund og fikk kjøpt det til tunet sitt for 4 år siden. Hver enkelt tømmerstokk ble merket med tall og bokstaver og frakta med tømmerbil til Aurevoll.
Andre etasje ble til første etasje og loft når den gamle kårboligen skulle få nytt liv som skrivestue på inntunet hos Linn. T Sunne. Oppbygginga av selve kassa var ferdig på noen uker. Takstolene ble skiftet. Men taket måtte legges et par ganger. Den gamle taksteinene som var skaffet til veie, viste seg å ikke passe så bra. De måtte tas av igjen og ny gammel takstein måtte skaffes til veie.
– Bruk tid til å bli kjent med bygningen. Det tar tid å finne de materialene og bygningsdelene som passer når man skal bygge opp igjen et gammelt hus. Vi fikk den erfaringa når vi valgte feil takstein, forklarer Linn.

Arbeidsplass

Skrivestua er Linn T. Sunnes arbeidsplass. Ett sted hvor hun kan ha arbeidsdagen og noen netter alene. Med fem barn kunne det være krevende å være forfatter inne i hovedbygningen. Oppsettingen av skrivestua har derfor fått noe økonomisk støtte i form av næringsutviklingsmider. Selv har hun gjort prosjektet rimelig ved å finne eldre brukte ting og bygningsdeler.
– Spør venner, naboen og slekt når du skal bygge opp igjen noe gammelt, råder Sunne. Hun er også opptatt av hvilke materialer de som bygde huset opprinnelig ville brukt. Et eksempel er steinene i grunnmuren på skrivestua som er hentet fra nærområdet. Stein ble aldri frakta langt i gamle dager.

Linn T. Sunne (40)

Den veletablerte og populære forfatteren fra Dokka har kommet ut med bildebøker, lettlestbøker, barne- og ungdomsbøker. I tillegg har hun skrevet manus, blant annet for Hotel Cæsar, og noveller. Ved siden av forfatterskapet arbeider Linn T. Sunne også med litteraturformidling på Oppland fylkesbiblioteks bokbuss. Linn T. Sunne vant i 2007 Brageprisen i klassen for barne- og ungdomsbøker for boka Happy. I vår vant hun Skolebibliotekarforeningens litteraturpris. Høsten 2012 ble Sunne igjen tildelt Brageprisen. Denne gangen i åpen klasse for ungdomsboka Lille ekorn. Linn T. Sunne er utdannet lærer. Hun er gift og har fem barn på 21, 15, 13, 9 og 3 år.

UTGIVELSER
2000: Stjernestøv – barnebok, utgitt på Samlaget
2001: Under morelltreet – barnebok, Samlaget
2003: Luna – barnebok, Samlaget
2005: Min venn himmelen – Billedbok, utgitt på Gyldendal
2006: Størst – barnebok, Gyldendal, illustrert av Bjørn Ousland
2007: Happy – barnebok, Samlaget
2008: Blå blondie – ungdomsbok, Samlaget
2009: Mystiske gjester – barnebok, Gyldendal, illustrert av Ida Larmo
2010: Venner og uvenner – barnebok, Gyldendal, illustrert av Ida Larmo
2010: Pistolen – barnebok, Gyldendal, illustrert av Ketil Selnes
2011: Saiko – ungdomsbok, Samlaget
2011: Hundre raketter og ett skudd – barnebok, Gyldendal, illustrert av Ida Larmo
2011: Trøbbel i Sommervik – samleutgave for Bokklubben, illustrert av Ida Larmo
2011: Kjelleren – barnebok, Gyldendal, illustrert av Erik Ødegård
2012: Tyven på fjellet – barnebok, Gyldendal, illustrert av Ida Larmo
2012: Lille ekorn – ungdomsbok, Gyldendal

KOMMENTER!