Stedsutvikling gjennom bygningsvern utfort av kvinner!
head


KULTURARV PÅ RULL – FRA DOKKA

En rull med blåmønstret tapet fra 1860-tallet er funnet i gjemt under sagflisen på et loft i Dokka. Interiørarkitekt Torill Sogn Haug drømmer om at mønsteret skal relanseres for tapetkolleksjonen «Norsk Arv» under Dokkanavnet Baggerud.

«Norsk arv» er en tapetkolleksjon med mønstre fra tidsperioden 1780 til 1940. Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har sammen med initiativtakeren Else «Sprossa» Rønnevig stått for salget. Men i disse dager skifter kolleksjonen eier, lager og utsalgssted. Interiørarkitekt Torill Sogn Haug (44) utvider nå driften og satser på at Norsk kulturarv på rull skal føres videre,- fra Dokka.
Muligheten for å ta over kolleksjonen «Norsk Arv» kom når Torill deltok på kurs i baking med vedfyrt ovn. I en bisetning fortalte daværende eier, og kursholder Else Rønnevig, at hun ville slutte med tapetsalg. Og i den deilige brødlukta kjente Sogn hun ble sulten,- på tapeter. Og i de siste månedene har hun funnet lager, oppdatert hjemmesiden og ryddet plass til utvidelsen firmaet. Butikker i både Sverige og Norge er interessert.

Nyrokokko

Torill Sogn Haug driver firmaet TSH Interiørdesign med butikk midt i landsbyen Dokka. Hun er lokalpatriot, sitter blant annet i styringsgruppa for «Kjærringråd» og er en av initsiativtakerne for å utvikle den gamle jernbanestasjonen på Dokka til kulturstasjon. Bevaring av gamle historiske interiør, men også tidløs modernisering med gamle element er ett av hennes varemerker. Og når en av kundene fortalte henne om en tapetrull hun hadde funnet i flislaget på loftet måtte bare interiørarkitekten be om å få se på en bit. Og hvilken tapet! Her slynger mønsteret seg med tre blåfarger og to gråtoner. På papirkvaliteten skjønte hun det var gammelt, eksklusivt og importert. Jon Brenne fra NIKU bekreftet straks mistanken. Han daterte tapetet til stilen nyrokokko fra 1860-1865, og han bekreftet at ja,- mønsteret passet perfekt inn i kolleksjonen til «Norsk arv».

Baggerud

Jeg ønsker å sette mønsteret i produksjon under Dokkanavnet Baggerud, forklarer Sogn. Ingenting er foreløpig avklart, men drømmen er at tapetrullen fra hjemstedet blir neste års nyhet for tapetkolleksjonen «Norsk Arv».
Kolleksjonen er godkjent og anbefalt av Riksantikvaren og består av flere ulike design med forskjellige fargessammensetninger. Over 100 år gamle maskiner limtrykker de kulturhistoriske tapetene på miljøvennlig papir, med biologisk nedbrytbare farger og celluloselim. Tapetene er lysekte og vaskbare.
– De må ha brukt 5 ruller for å lage det avanserte trykket på tapet som er funnet her på Dokka, forklarer Sogn.

Moderne

Interiørarkitekten har allerede i en årrekke hatt et nært forhold til produktene fra «Norsk Arv». Siden 1999 har papirtapeten blitt limt opp på vegger rundt i regionen i Torills regi. Kundene har hatt gamle stuer i store gårdshus, spisestuer i eneboliger men også vegger i stramme moderne interiør. I butikken sin fører Torill også gardiner med gamle vakre mønstre.
– Dette er ikke historieløs romantikk, jeg er optatt av av å vise denne vakre tidløse designen, understreker hun. Torill mener de gamle tapetene understreker boligens tidsepoke og tar vare på identitet når den brukes i restaureringsprosjekt. Hun har også brukt fargene fra tapetkolleksjonen videre inn i historiske interiør. Torills butikk speiler interessen for historie og design. Kolleksjoner av klassisk design i rene naturmaterialer dominerer. En gardin har sukkerbitmønster hentet fra hjemmeved husflid fra gården Ankalterud nord for Dokka. I butikken står også en original spisestuestol i pallisander fra 1957, signert den lokale arkitekten Hans Bratterud. Den har hedersplass sammen med salgbare nye utgaver av stolen i bøk eller valnøtt, produsert på Dokka.

Lokal kompetanse

Sogn har kontaktet lokale håndverkere i regionen for å skape kompetanse om de gamle teknikkene for å sette opp tapet. På de gamle tømmerbygningene ble tapet limt på rammer over strie og papp. De regelrett spikret tapeten opp på tømmerveggene. I dag har vi slette vegger, men fortsatt finnes det faglige utfordringer. Tapetene fra «Norsk Arv» skal ikke monteres butt i butt slik vi gjør nå, men med overlapp slik det var vanlig før i tiden. Derfor produseres fortsatt de historiske tapetene med jare på minst en av sidene. Borden mot taklista ble trykket på siden av tapetenfor å sparte ressurser. Dette følges også opp i dagens kolleksjon. I dag er det uvant å måtte skjære av borden før montering. Men slik er det når man innreder med kulturarv på rull.

Om Toril Sogn Haug (44)

Interiørarkitekt fra Dokka.
Gift, tre barn og ett forsterbarn

KOMMENTER!