Stedsutvikling gjennom bygningsvern utfort av kvinner!
head

Margits hustekstiler

Gulvteppene, gardinene, sengeklærne og brukstekstilene formødrene vevde, var Margit Rognerud (66) sin inngangsport til interessen for handverk, historieformidling og bygningsvern.

DOKKA:
– Tekstil skaper tilhørighet for meg. Det gir en ekstra dimensjon å vite hvem som har laget en bruksting. Jeg ser nå at det var mors arbeid ved veven og mormor og oldemors formidling som vakte min interesse for handverk og eldre bygninger, forteller Margit Rognerud fra Dokka

Tilhørighet

– Mor var travel, å være sammen med henne, var ofte og sitte ved siden av henne på vevkrakken, forteller Margit Rognerud fra Dokka. Etter et aktivt yrkesliv med helsesektoren først og så gardsutvikling på Ankalterud, står nå Etna stasjon for tur. På den nedlagte jernbanstoppen vil Margit formidle tekstil- og kvinnehistorie sett i sammenheng med bygdeutvikling og jernbanehistorie. Kulturformidlingen skal danne grunnlaget for en ny møteplass.
– Sporene etter tidligere kvinners arbeid med å skaffe klær og mat er spennende. Maten er spist opp og hverdagstekstilene er utslitte. Hvordan de holdt alt i gang og i stand er usynlig i dag,- og ukjent for mange, forklarer Rognerud.

Kvinnespor

Tekstilene forteller om dagliglivet i husene. Det var godt å sette beina ned på fillerya foran senga og vaskeservanten i kalde vintermåneder. Hverdagstekstilene, alle meterne med gardiner, handklær og sengetøy som ble vevd er utslitte, men bevart som mønstre. Praktstykkene er blitt arvegods og brukes til pynt. I dag er det nesten utenkelig å trå ned på et forseggjort teppe som formødrene vevde for å lune og pynte gulvene. Margit har et vakkert gulvtekstil i krokbragdmønster som mormoren vevde til gulvteppeløpere i spisestua. Nå er dette veggteppe.

Klenodium

Gjennom livet hadde mormor vevd alt familien trengte av tekstiler, fra lommetørklær til sengetøy, håndklær, gardiner, buserulltøy og vadmel og møbelstoff. Moren gjorde det samme i Margits barndom. Når tøyet var utslitt ble det brukt til filleryer med forskjellig kvalitet og bruk. – Mor fortalte meg om første gang mormoren fikk et kjøpt, fint svart kjolestoff. Da sto hun andektig og strøk det og sa: «Dette er et klenodium». Det ville vi aldri sagt om et «kjøpstoff» i dag, sier Margit.

Handverk

– Jeg husker mor alltid sa: « ingen spør hvor lang tid du har brukt, men hvem som har gjort det». Et morsomt perspektiv til tankegangen om effektivitet i dag, smiler Margit. Selv fikk hun prøve skyttelen allerede i 4-5 års alderen. Mora satt ved siden av og viste hvordan hun skulle sende tråden gjennom veven slik at den lå riktig i renninga. Så fikk vesle Margit lengre armer og nådde fram til skjeslaget slik at hun kunne trene på å slå tråden inn passe hardt. Og endelig ble beina lange nok til at føttene kunne trø selv. I arbeidet med sitt første kjøkkenhåndkle trente hun på å sende skyttelen, slå og trø slik at trådene ikke skulle ryke. Målet var å finne rytmen i veven slik som mor.
– De lydene kan jeg høre enda, sier Margit.

Hjemmeproduksjon

Tekstilproduksjon for salg har gjennom historien vært viktig inntektkilde for kvinner i vårt distrikt. Margits mor og tante vokste opp med veving som hjemmeindustri. Mors renninger var aldri mindre enn 60 meter.
– Husfliden i Oslo startet opp med Ullspisstepper rundt 1930. Mor reiste til Oslo og vevde på vevstua til Husfliden i ½ år for å lære denne teppevevingen. Dette ble en attåtnæring for henne hele livet, forteller Margit. Hun har tatt vare på mønstrene og noen av teppene. «Ullspissteppene» ble ofte laget med farger som passet til stua de skulle ligge i, bestilt av interiørdesignere.
– Men det var mor som leverte gulvteppene. Hun viste hvordan de skulle behandles for å ligge flatt på gulvet, smiler Margit Rognerud.

Om Margit Rognerud (66)

Sjølstendig næringsdrivende innen reiseliv, bygningsvern og jernbanedrift.
Utvikler nå Etna stasjon mot reiseliv oger med i redaksjonsgruppa for «Kjærringråd».
Har tidligere jobbet som sosionom i helsesektoren og drevet garden Ankalterud.
Enke

One Response to “MARGITS HUSTEKSTILER”

  1. per.carlsen sier:

    Koselige og trivelige sider om byggningsværn og mye mye mer!!

KOMMENTER!